Friday, December 6, 2013
ေဘးအႏၱရာယ္ကိုၿဖစ္ေစေသာအစားအစာမ်ားရဲ႕အဆိပ္ေၿဖေဆး မ်ား
ဝက္ဆားနယ္ေၿခာက္ ၊ ဝက္အူေခ်ာင္း ၊ ငါးေၿခာက္ ၏ အဆိပ္ေၿဖေဆးက လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းၿဖစ္ပါတယ္ ။
ဝက္ဆားနယ္ေၿခာက္ ၊ ဝက္အူေခ်ာင္း ၊bacon ၊ အစားအစာမ်ားက စားေကာင္းတဲ႔အၿပင္ အခ်ိန္ၾကာရွည္စြာအထားခံနိင္တာမို႕လုူတိုင္းနွစ္သက္ၾကပါတယ္ ။ ဒါေပမယ္႔ လြန္ကဲေသာဆားၿဒပ္ပါဝင္ၿပီး အသားကို ၾကာရွည္ ဆားနယ္သိပ္ရတာေၾကာင္႔ နိုက္ထရိုစမင္း Nitrosamine ကိုၿဖစ္ေစၿပီး လုူခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္သြားတဲ႔အခါ မွာ ကင္ဆာေရာဂါကိုၿဖစ္ေစတဲ႔ Dimethylnitrosamine ၿဒပ္ အၿဖစ္သို႕ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္ ။
အဆိပ္ေၿဖေဆးက လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းၿဖစ္ပါတယ္ ။
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းက ေဘးအႏၱရာယ္ကိုၿဖစ္ေစေသာၿဒပ္ေတြကို ပ်က္ၿပားေစပါတယ္ ။ ေန႔တိုင္းလက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ၿခင္းက က်န္းမာေရးကိုအေထာက္အကုူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။ ငါးေၿခာက္ ၊ဝက္ဆားနယ္ေၿခာက္ ၊ဝက္ေပါင္ေၿခာက္ ေပါင္း (သို႕) ခ်က္စားတဲ႔အခါ ရွာလကာရည္ (သို႕) သံပရာရည္ အနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး က်က္ေအာင္ခ်က္ၿခင္းၿဖင္႔နိုက္ထရိုစမင္း Nitrosamine ကို ပ်က္ၿပားေစပါတယ္ ။
အီၾကာေကြး၏ အဆိပ္ေၿဖေဆးက ပဲနို႕ရည္ၿဖစ္ပါတယ္ ။
အီၾကာေကြးထဲမွာ မ်ားေသာအားၿဖင္႔ ေက်ာက္ခ်ဥ္ထည္႔ထားပါတယ္ ။ အလွႈမီနီယမ္ၿဒပ္ aluminum ပါတာမို႕လုူခႏၶာကိုယ္ကစုပ္ယုူၿပီးေနာက္ ဦးေနွာက္ဆဲလ္မ်ားထုတ္လုပ္မွႈကိုထိခိုက္ေစတယ္ ။အလွႈမီနီယမ္ၿဒပ္ကခႏၶာကိုယ္ၿပင္ပသို႔ထုတ္ပစ္ဖို႕မလြယ္ကူတာမို႔ကိုယ္ခႏၶာထဲမွာစုစည္းက်န္ရစ္ေနတတ္ပါတယ္ ။ ၾကာလာေတာ႔ခႏၶာကိုယ္ကိုထိခိုက္နိင္ပါတယ္ ။ မွတ္ဥာဏ္မေကာင္းေတာ႔ၿခင္း ၊ စိတ္ဓာတ္က်ၿခင္း၊ စိတ္တို စိတ္ေဒါသထြက္ၿခင္း ၊ပိုဆိုးပါက အၾကိဳဇရာအိုေရာဂါကိုၿဖစ္ေစတယ္ ။
အဆိပ္ေၿဖေဆးက ပဲနို႕ရည္ၿဖစ္ပါတယ္ ။
ပဲနို႕ရည္တြင္ မ်ားၿပားေသာ Lecithin ၿဒပ္ပါတာမို႕မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေစပါတယ္ ။ ကယ္လဆီယမ္ၿဒပ္Calcium လည္းပါဝင္တာမို႔ အရိုးအတြက္အေထာက္အကုူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။
ခ်ဥ္ဖတ္ ၏ Sauerkraut အဆိပ္ေၿဖေဆးက Kiwi ကီဝီသီးၿဖစ္ပါတယ္ ။
ခ်ဥ္ဖတ္ကို လုူတိုင္းၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကပါတယ္ ။ ဆားစိမ္ထားတာမို႕ဗီတာမင္စီ မရွိေတာ႔ပါ ။ခ်ဥ္ဖတ္ထဲတြင္ ေအာက္စီလစ္အက္စစ္ oxalic acid နွင္႔ကယ္လဆီယမ္ၿဒပ္ ပါတာမို႕အုူ ကအလြယ္တကူစုပ္ယူၿပီး ေက်ာက္ကပ္က ၿပင္ပသို႕ထုတ္တဲ႔အခါ ဆီးလမ္းေၾကာင္းမွာ ေက်ာက္တည္တတ္ပါတယ္ ။ အခ်ဥ္သိပ္ထားေသာအစားအစာမ်ားတြင္နိုက္ထရိတ္ Nitriteမ်ားပါဝင္ၿပီးခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တဲ႔အခါမွာ ကင္ဆာေရာဂါကိုၿဖစ္ေစေသာ နိုက္ထရိုစမင္း nitrosamine အၿဖစ္သို႕ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္ ။
အဆိပ္ေၿဖေဆးက Kiwi ကီဝီသီးၿဖစ္ပါတယ္ ။
မ်ားၿပားေသာဗီတာမင္မ်ား ပါဝင္ေသာသစ္သီးမ်ားကိုစားၿခင္းၿဖင္႔ ကင္ဆာေရာဂါကိုၿဖစ္ေစေသာနိုက္ထရိုစမင္းၿဒပ္ကို ပ်က္ၿပားေစပါတယ္ ။ အစာအိမ္ကင္ဆာနွင္႔ အစာအိမ္ၿပြန္လမ္းေၾကာင္းကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ပြားမွႈကိုေလွ်ာ႔နည္းေစပါတယ္ ။ ကီဝီသီးတြင္ဗီတာမင္စီအမ်ားဆံုးပါဝင္တာမို႔ ကီဝီသီး တစ္လံုးက လုူတစ္ေယာက္စာ တစ္ေန႕လိုအပ္တဲ႔ဗီတာမင္စီ နဲ႔ညီမွ်ပါတယ္ ။
Hot pot ေပာာ႔ေပါ႕ ရဲ႕အဆိပ္ေၿဖေဆး က ကြ်ဲေကာသီးၿဖစ္ပါတယ္ ။
အလြယ္တကုူ အပုူၾကီးသူမ်ားအတြက္ (သို႕) ခံတြင္း၌ အပုူဖုေပါက္ သူမ်ားအတြက္ အေၿဖအေနပိုဆိုး သြားတတ္ပါတယ္ ။ မၾကခဏ ေကာင္းသြားလိုက္ၿပန္ၿဖစ္လိုက္ ၿဖစ္ေနတတ္ပါတယ္ ။ အစာအိမ္ၿပြန္လမ္းေၾကာင္းနွင္႔ ခံတြင္းကင္ဆာကို တိုက္တြန္းနိင္ပါတယ္ ။ ေပာာ႔ေပါ႕က အပုူၾကီးတတ္တဲ႔အၿပင္ ေဂါက္နာေရာဂါ ကိုပါ ၿဖစ္ေစနိင္ပါတယ္ ။ *** ဆားဓာတ္အမ်ားဆံုးပါတာမို႕ ေပာာ႕ေပါ႔ စားၿပီးလွ်င္ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ ။ ေက်ာက္ကပ္အတြက္ တာဝန္ပိုသြားတတ္ပါတယ္ ။
အဆိပ္ေၿဖေဆး က (ေရွာက္ခါးသီး)ကြ်ဲေကာသီးၿဖစ္ပါတယ္ ။
အဆီအစိမ္႔ အစပ္ (မာလာပာင္း) ေပာာ႕ေပါ႕သံုးေဆာင္ၿပီးေနာက္ ကြ်ဲေကာသီးကိုစားၿခင္းၿဖင္႔ အပုူက် ၊ အဆီအစိမ္႕အစပ္ေတြကို ၿပယ္ပ်က္ေစၿပီး သရက္ရႊက္ အတြက္အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္ ။
အသားကင္မ်ားရဲ႕အဆိပ္ေၿဖေဆးက ကဇြန္းဥဖုတ္ (စိမ္းစားဥ) ၿဖစ္ပါတယ္ ။
တုတ္ထိုးအသားကင္အစရွိေသာ ကင္စားေသာအစားအစာအမ်ိဳးမ်ိဳး ကို မီးေသြး (မီးကင္ )လိုက္တဲ႔အခါ ပါဝင္တဲ႔ Benzopyrene က ခႏၶာကိုယ္ေရာက္တဲ႔အခါ အစာအိမ္ကင္ဆာကိုၿဖစ္ေစနိင္ပါတယ္ ။
အဆိပ္ေၿဖေဆးက ကဇြန္းဥဖုတ္ (စိမ္းစားဥ) ၿဖစ္ပါတယ္ ။
အသားကင္မ်ားကိုသံုးေဆာင္ၿပီးေနာက္ကဇြန္းဥဖုတ္(သို႕)စိမ္းစားဥ ထဲတြင္ သစ္ေစးဓာတ္ cellulose အမ်ားဆံုးပါဝင္တာမို႕အသားကင္ထဲတြင္ပါဝင္ေသာေဘးအႏၱရာယ္ကို ၿဖစ္ေစတဲ႔ အဆိပ္မ်ားကို ခႏၶာကိုယ္ၿပင္ပသို႕ဖယ္ထုတ္နိင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။ အသားကင္ထဲမွ မ်ားၿပားေသာအဆီဓာတ္မ်ားကို ခႏၶာကိုယ္က မစုပ္ယုူနိင္ေအာင္ ပာန္႕တားနိင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။
ေဆးဘဲဥရဲ႕ အဆိပ္ေၿဖေဆးက ပဲၿပား (တို႕ပာူး) ၿဖစ္ပါတယ္ ။
ေဆးဘဲဥကို လုူတိုင္းၾကိဳက္နွစ္သက္မွာပါ ။ တရုတ္ ၊ ထိုင္း .ယုူနန္လုူမ်ိဳး မ်ားက အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္စားၾကပါတယ္ ။(ေဆးဘဲဥေၾကာ္ ၊ေဆးဘဲဥသုပ္) ေဆးဘဲဥလုပ္ရာတြင္ အနည္းနွင္႔အမ်ား ခဲဓာတ္ lead ပါပါတယ္ ။ ခဲဓာတ္မ်ားမ်ားစားမိလွ်င္ အသိဥာဏ္ေလွ်ာ႔နည္းလာၿခင္း၊ အာရံုေၾကာ ကိုထိခိုက္နိင္ၿခင္း ၊ နားမၾကားၿခင္း ၊ သင္ယုူနိင္စြမ္း (အသိဥာဏ္) ေလွ်ာ႔နည္းလာ နိင္ပါတယ္ ။
အဆိပ္ေၿဖေဆးက ပဲၿပား (တို႕ပာူး) ၿဖစ္ပါတယ္ ။
ေဆးဘဲဥ နဲ႕ပဲၿပားက လိုက္ဖက္ညီတဲ႔ အစားအစာၿဖစ္ပါတယ္ ။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ပါဝင္ေသာသစ္ေစးက အစားအစားထဲတြင္ပါဝင္ေသာခဲဓာတ္ က အစာအိမ္ကစုပ္မယုူသြားနိင္င္ေအာင္ပာန္႔တားနိင္ပါတယ္ ။ ကယ္လဆီယမ္ဓာတ္ပါဝင္တာမို႔လည္း ခဲဓာတ္ကိုတားဆီးနိင္ပါတယ္ ။ တို႕ပာူးက လုူခႏၶာကိုယ္ထဲမွာေရာက္သြားတဲ႔ခဲဓာတ္ကိုပ်က္ၿပားေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ေသြးေၾကာထဲမွ သတၱဴ ဓာတ္စုစည္းၿခင္းကိုေလွ်ာ႔နည္းနိင္စြမ္းရွိပါတယ္။
ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာသူငယ္ခ်င္းတို႕ ........
ေန႕စဥ္စားသံုးေနတဲ႔အစားအစာတိုင္းကစားတတ္ရင္ေဘးအႏၱရာယ္မၿဖစ္နိင္ပဘုူး ။ ခ်ိန္ဆနိင္ရင္ေတာ႔အေကာင္းဆံုးပါ ။ အမ်ားစု ၾကိဳက္နွစ္သက္ေသာပာင္းေတြၿဖစ္တာမို႕ သူငယ္ခ်င္းမ်ားကိုမွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္ ။
သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုး က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ~~~♥
Jin Li Chao
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment